Grenzen

Gepubliceerd op 1 april 2025 om 10:12

Bij yoga, maar ook in het dagelijks leven draait het om het aangeven van je grenzen, luisteren naar je lichaam. Je grenzen bewaken. Niet over je grenzen gaan. Dit kan soms nog best ingewikkeld zijn. Ervaren van pijn en emoties is door de invloed van je opvoeding en de samenleving ingebakken in je systeem. Vanuit je opvoeding en de samenleving heb je geleerd wanneer iets pijn doet, wanneer honger honger is en wat je met je emoties kan doen. Omdat iedereen een andere opvoeding heeft gehad en in een andere samenleving is opgegroeid is bij iedereen de ervaring anders. Dat maakt het gewoon heel ingewikkeld. Wat bij de een geen pijn doet, is bij de ander misschien bijna ondragelijk. In beide gevallen is het goed om echt goed naar de signalen van je lichaam te leren luisteren en ze te leren interpreteren. 

Binnen yogalessen is het belangrijk om blessures te voorkomen. Maar we oefenen ook om beter te leren luisteren naar je lichaam. Zodat je in het dagelijks leven minder vaak over je grenzen gaat. 

Ieder lichaam is anders, iedereen ervaart pijn anders. Het is als yogadocent niet mogelijk om vanaf de buitenkant te zien wat iedereen ervaart. We kunnen niet precies aangeven wat je zou moeten voelen en waar je iets moet voelen.  We proberen zo duidelijk mogelijk, op verschillende manieren aan te geven waar je op kan letten. Wat voor de een duidelijk is, kan voor een ander heel verwarrend zijn. Als het dan nog niet helemaal duidelijk is mag je natuurlijk altijd vragen stellen.  

Bij yin yoga zijn er verschillende dingen waar je op kan letten:

- Je hartslag blijft altijd laag

- Je ademhaling blijft de hele tijd ontspannen

- Als er een schaal is van 0 tot 10 waarbij 0 niks voelen is en 10 extreem veel dan blijf je tussen de 2 en de 5. Zit je op een 2 dan kan je iets dieper in een houding zakken, zit je op die 5 dan kom je iets uit de houding.

- Als je sensaties een kleur zou geven: rode pijn is nooit goed, groene pijn wel. 

Bij de andere lessen geven we ook duidelijke instructies hoe je de houdingen uit moet voeren. Bijvoorbeeld gecontroleerd naar beneden komen als je een buikspieroefening doet. Dat betekent dus dat je jezelf niet naar achteren laat vallen zodat je met je rug op de mat valt. We geven aan dat je je buikspieren aan moet spannen, "trek je navel in". Of dat je je schouders moet ontspannen, "schouders laag". Je knie boven je enkel, rug recht/lang. Zo zijn er heel veel verschillende instructies. In het begin is het misschien veel, of kan je het niet helemaal volgen. Maar vraag, als je het even niet weet. Daar zijn we voor. Om te helpen. 

Ben je helemaal niet bekend met yoga, ben je herstellend, of ben je erg onzeker overweeg dan om een keer een privéles te boeken. Bij een privéles is er alle tijd en aandacht alleen voor jou en kan je zoveel vragen stellen als je wilt. We doen alles op jouw tempo en werken aan jouw doelen. Dit maakt het in een reguliere les wat makkelijker en ben je al wat meer vertrouwd met wat er komen gaat. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.